Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Yangın Çalıştayı düzenlendi. Hastanede olası yangın durumunda yaşanabilecek riskler, senaryolar gözden geçirildi.
Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, sağlıkta hizmet kalitesini yükselten yatırımları hayata geçirirken, hizmet ortamlarının daha güvenli hale getirilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Sağlık Tesislerinde Yangından Korunma Komisyonu’ kuruldu. Ülkemizde sağlık hizmeti veren tesislerde yangın önleme, yangından korunma ve müdahale konuları güncel mevzuat, bilimsel çalışmalar ve uygulamalar doğrultusunda değerlendiriliyor. Bu kapsamda dünya genelindeki farklı ülkelerin standart ve yönetmelikleri inceleniyor. Bu çalışmaları değerlendirmek, gelecek dönemde hazırlanması planlanan yangından korunma kılavuzunu değerlendirmek üzere, Sağlık Tesislerinde Yangından Korunma Komisyonu Yangın Çalıştayı’nın ikincisini düzenledi. Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yalınkılıç, Proje, Etüt ve Emlak Daire Başkanı İlkay Kuşçu, Kamu Özel İşbirliği Daire Başkanı Muhammed Gülyurt, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin farklı kentlerindeki üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay Ankara Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
Riskler ve senaryolar oluşturuldu
Düzenlenen çalıştaylarda, olası yangın senaryoları, riskler, çözüm önerileri masaya yatırıldı. Öncelikle yatağa ve yaşam ünitelerine bağlı hastaların dumandan, alevden korunması ele alındı. Oturumlarda temel olarak, hasta odaları ve yoğun bakım odalarının kapılarının açılımı, yangın riskine karşı dayanımı, çıkış yönündeki koridorun tanımı, döşeme ve tavan malzemelerinin niteliği değerlendirildi. Sağlık tesislerinde bulunan, öncelikle ele alınan trafo, jeneratör, elektrik ve data pano odaları, röntgen-tomografi-MR gibi görüntüleme odaları, sterilizasyon-laboratuvar merkezleri, mutfak davlumbaz sistemleri, ameliyathaneler, yeni doğan, çocuk ve erişkin yoğun bakım alanlarının risk senaryoları göz önünde bulunduruldu. Yangını önleme, korunma, müdahale yaklaşımları doğrultusunda, mimari tasarımlarla birlikte, yapısal ve yapısal olmayan elemanların uygulama ve yangına dayanımı açısından değerlendirmesi yapıldı.
18.07.2019