İstanbul’da yapımı tamamlanan, modernizasyon çalışması sona eren 4 sağlık yatırımı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz’ün katıldığı törenle hizmete açıldı.
Sağlık Bakanlığı, gelişen, büyüyen İstanbul'un sağlık alanındaki ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına yatırım çalışmalarına hızla devam ediyor. Anadolu’dan Avrupa uzanan sağlık alanındaki yatırım zincirine yeni halkalar eklendi. İstanbul'da toplam yatak kapasitesi 1.520'yi bulan Kartal, Sarıyer, Gaziosmanpaşa'da 3 hastane ile Avcılar’da Murat Kölük Devlet Hastanesi’nin Yeni Doğum Ünitesi hizmete girdi. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziosmanpaşa FTR Hastanesi ile Avcılar’da Murat Kölük Devlet Hastanesi’nin Yeni Doğum Ünitesi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz ile il sağlık müdürlüğü yöneticileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı.
“Sağlık üssü olacak”
Murat Kölük Devlet Hastanesi’nin Yeni Doğum Ünitesi açılışında konuşan Sağlık Bakanı Koca, Avcılar’da inşaatı devam eden ek binanın olduğunu hatırlatarak, “Bu ek binayla toplam bölgede hizmet veren hastanenin yatak kapasitesi 420 yatağa ulaşmış olacak. 420 yatakla birlikte birçok müdahalenin yapıldığı, eğitim ve araştırma kimliğinin de olduğu bölgede, bir sağlık üssü olarak hizmet veriyor olacak. Sağlık üssü olarak hizmet veren birçok nitelikli hizmetin yapılabiliyor olduğu hastaneyle birlikte burayla entegre olan bölgede sağlık kuruluşları yapmayı da hedefliyoruz” dedi. Yeşilkent ve Tahtakale mahallelerine, 420 yataklı entegre olabilecek sağlık kuruluşunu yapmayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Koca, şunları söyledi:
“Özellikle yapılan ek binanın büyüklüğünü de biliyorsunuz. Var olan hastane, 100 yataklı ilavesiyle 420 yatağa da çıkabilecek olan, kapalı alanı ek planı sadece 34 bin 120 metrekare olan, 13 bin 620 metre kare arsa üzerinde yapılan yoğun bakım sayısıyla da 19 yoğun bakımı olan, poliklinik yapısıyla 26 ilave ettiğimiz, depreme dayanıklı son derece modern bir yapı Avcılarımıza hizmet etmiş olacak.”
250 yataklı Gaziosmanpaşa FTR yeni yüzüyle açıldı
Modernizasyon çalışmaları tamamlanan 250 yataklı Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi hizmete girdi. Kas, iskelet sistemi rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde öncü merkezlerden biri haline gelen hastanede, 69 poliklinik, 6 ameliyathane, 15 yataklı yoğun bakım ünitesi yer alıyor. Bakan Koca, açılışta yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde sağlıkta yerlileşmenin artacağını vurguladı. Bakan Koca, “Bundan böyle, özellikli ve nitelikli hizmetlerin yapılabilir olduğu, üniversitelerle iş birliklerinin yapıldığı, mükemmeliyet merkezlerin olduğu hastanelerin adı şehir hastaneleri olacak. Çok önemsediğimiz, giderek kapsayıcılığını genişlettiğimiz, dünyada benzeri olmayan bir geri ödeme sistemine sahibiz. Her geçen gün vatandaşımızın cebinden paranın daha az çıkması gayret içerisinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu noktadaki çabalarımız, katılım ve benzeri adlar altında alınan ücretlerinde giderek azaldığı, kapsayıcılığın genişlediği bir geri ödeme sistemini hedefliyoruz. Sağlıkta çok önemsediğimiz dışa bağımlılığımızın, ilaçta, malzemede, cihazda ve aşıda yüksek olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde yerlileşme ve millileşme anlamında çok önemsediğimiz bir dönem olacak” diye konuştu.
Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılış töreni
Bakan Koca ve heyet daha sonra, Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin resmi açılış törenine katıldı. Sağlık Bakanı, hastanenin yaklaşık 54 bin metrekare alana inşa edildiğini, 100 bin metrekareye yakın kapalı alanı bulunduğunu, 98 poliklinik, 110 yoğun bakım yatağı, 13 ameliyathane ve 15 yataklı diyaliz ünitesi ile hizmet vermeye başladığını söyledi.
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılışı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindeki heyetin İstanbul’da son durağı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. 920 yataklı hastane Anadolu yakasının nüfus yoğunluğu göz önünde bulundurularak planlandı ve yapımı tamamlanma aşamasına geldi. Hastanede idari bina kullanıma açıldı, poliklinik hizmetleri verilmeye başlandı. Bakan Koca burada yaptığı konuşmada, İstanbul’da iki şehir hastanesi planladıklarına dikkat çekti. Koca, “Kartal için de bu bölgeye hizmet etmeyi hedeflediğimiz, yani Kartal’ın şehir hastanesi olabilecek yeri bu bölge olarak planlıyoruz. Koşuyolu Kardiyoloji Kalp Damar Hastanesi ve bu hastanemiz dahil olmak üzere bütün bu alanı, hatta daha da geniş kılarak Kartal bölgesine hizmet edecek, üniversite ile iş birliği içinde olabilecek, hastanın artık buradan başka yere sevk edilmediği, adı artık Kartal Şehir Hastanesi olan bir bölge olacak” dedi. Hastanenin artık Kartal Şehir Hastanesi olarak hizmet vereceğini ifade eden Koca, “Poliklinik hizmetiyle faaliyete geçen bu binamızın toplam arsa alanı 290 dönüm. Biz Koşuyolu dahil olmak üzere bütün alanı şehir hastanesi olarak planladık. Yani bundan böyle buranın adı Kartal Şehir Hastanesi olacak. Buranın toplam kapalı alanı 302 bin, toplam yatak sayısı bin 72, poliklinik sayısı 210, ayrıca 43 tane ameliyathaneye sahip, 25 adet de diyaliz yatağı mevcut” dedi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz, İstanbul’da açılışını gerçekleştirdikleri hastanelerde tedavi gören hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.