Türkiye’de 3 yılda 5 bölgede, 13.417 yatak kapasiteli 10 şehir hastanesi hizmete girdi. Şehir hastaneleri bulunduğu kentte en yüksek kalitede sağlık hizmetini sunan yatırımlar olarak hizmet veriyor.
Sağlık Bakanlığı, 2002 yılından bu yana başarıyla sürdürdüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 2. fazı kapsamında şehir hastaneleri projesine devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan şehir hastanelerinin ilki Akdeniz Bölgesi'nde Mersin'de açıldı. 2017 yılında 1.294 yataklı Mersin Şehir Hastanesi'nin ardından 475 yataklı Yozgat Şehir Hastanesi Hizmete girdi. 755 yataklı Isparta, 1.550 yataklı Adana Şehir Hastaneleri’nin de açılmasıyla birlikte 2017 yılında 4.074 yatak kapasiteli toplam 4 şehir hastanesi vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.
2018 yılında 4 şehir hastanesi açıldı
2018 yılında ise ilk olarak 1.607 yatak kapasiteli Kayseri Şehir Hastanesi hasta kabul etmeye başladı. Kayseri’yi sırasıyla bu yıl Doğu Anadolu Bölgesi’nde 1.038 yatak kapasiteli Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, İç Anadolu Bölgesi’nde 1.081 yatak kapasiteli Eskişehir Şehir Hastanesi, Ege Bölgesi’nde 558 yatak kapasiteli Manisa Şehir Hastanesi takip etti. Böylece 2018 yılında 4.284 yatak kapasiteli 4 şehir hastanesi hizmete girmiş oldu. 2017 ve 2018 yıllarında 2 yılda 8.358 yatak kapasiteli 8 şehir hastanesi açıldı.
6 ayda 2 şehir hastanesi
Türkiye’nin farklı illerinde şehir hastaneleri projeleri hızla devam ederken, Ankara ve Bursa’da yapımı tamamlanan iki şehir hastanesi hizmet vermeye başladı. İlk olarak 2019 yılının Şubat ayında 3.704 yatak kapasiteli Ankara Şehir Hastanesi hasta kabulüne başladı, Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açılışı gerçekleştirildi. 4 ay sonra Temmuz ayında bölgenin sağlık üssü olarak konumlandırılan 1.355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi hasta kabulüne başladı. Böylece tamamlanarak, hizmet vermeye başlayan şehir hastanesi sayısı 10’a yükselmiş oldu.
Neden şehir hastanesi?
Şehir hastaneleri, Türkiye’nin sağlık alanında modern yüzü oldu. Şehir hastanelerinin hizmete girmesiyle birlikte sağlıkta hizmet kalitesi her geçen gün yükseldi. Her branştan hizmet veren polikliniklerde, çok daha modern konforlu ünitelerde hastalar muayene olabilme şansına kavuştu. Hastalar, mahremiyeti ön planda tutan, içinde tuvalet ve banyosu, elbise dolabı, buzdolabı bulunan konforu en üst seviyeye çıkaran odalarda kalarak tedavi oluyor. Son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar, hasta parametrelerinin en yüksek seviyede takip ve ölçümüne olanak sağlayan yaşam destek üniteleri, uluslar arası standartlarda en prestijli donanıma sahip ameliyathaneler, günde yüzlerce ameliyat ekipmanını steril etme kapasitesine sahip sterilizasyon üniteleri, çok daha kısa sürede, doğru, güvenilir sonuç alınmasına imkan sağlayacak en yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlar, tüm bunlar sağlıkta hizmet kalitesinde çıtayı her geçen gün daha da yukarı taşıdı. Sağlık kampüsleri, alanında özelleşmiş çok sayıda hastanenin bir arada olduğu bir hastane şehri olarak tanımlanabilir. Bu hastanelere başvuran hastalar sağlıkla ilgili sorunlarının tamamını bir merkezde sonuçlandırabiliyor. Şehir hastaneleriyle sadece geleceğin hastaneleri inşa edilmiyor, aynı zamanda mükemmeliyet merkezleriyle birlikte ülkemize katma değer üretilmesi de hedefleniyor.