Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise video konferans yöntemiyle törene iştirak etti.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, tüm birimleriyle hizmete girdi. Düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sağlık Bakanı Yardımcıları Halil Eldemir, Prof. Dr. Muhammet Güven, Şuayip Birinci, Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Hüseyin İnceöz ile birlikte bakanlık yetkilileri, sağlık çalışanları katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesinde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Erdoğan’a, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile diğer ilgililer eşlik etti.
Örnek Bir Başarı Sergilendi
Japonya Başbakanı Abe'ye açılışa katıldığı için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eserin inşasında emeği, alın teri, katkısı bulunanlara teşekkürlerini sundu. Geçmişte Japon firmalarla Marmaray ve Osman Gazi Köprüsü gibi çok önemli altyapı projelerine imza attıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz. Hastanemizin adını iki ülkenin iş birliğine yaraşır şekilde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Yine ismiyle müsemma olması için hastanemizin çevresindeki 15 dönümlük alanı binden fazla çam ve baharın müjdecisi kiraz çiçeği sakura ağacıyla donattık, donatmaya da devam edeceğiz” dedi. Erdoğan, “Sağlık sistemlerinin çöktüğü, kamu düzeninin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya örnek bir başarı sergiliyor. Gerek vaka sayısı, gerek vefat sayısı, gerekse sağlık sisteminin sorunsuz işleyişi bakımından son derece iyi bir konumdayız” dedi.
Dünyanın Sayılı Hastanelerinden
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alanıyla hastanenin şimdiden dünyanın sayılı hastaneleri arasına girdiğine dikkat çekerek, enerji dostu olan hastanenin, 456'sı yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masasıyla bu eserin bilhassa Kovid-19 salgınıyla mücadelede kritik bir rol oynayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alabileceğini belirterek, 500 özellikli ameliyat yapılmasının planlandığını kaydetti. Erdoğan, 8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra üç helikopter pisti de olan hastanenin İstanbul Havalimanı'na yakınlığıyla yabancı misafirlere de hizmet vereceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, farklı birimlere yapılan iç bağlantıda hastane ile ilgili bilgiler aldı.
“Hastanenin, İstanbul halkına sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum”
Video konferans yöntemiyle katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Sağlık ve enerjiyi andıran çam ağacıyla, Japonya’nın sembolü olan sakura, yani kiraz çiçeğini ismini de bulunduran bu hastanenin İstanbul halkına sonsuza dek sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum” diye konuştu.
Alanında Uzmanlaşmış 8 Hastane Aynı Kampüste
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da törende yaptığı konuşmada, açılışı yapılan hastanenin dünyanın en büyük hastaneleri arasında yer aldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
‘’Bu sağlık kompleksi sadece bir hastane değil. Her biri alanında özelleşmiş 8 hastaneden oluşan bir hastaneler şehridir. Tam donanımlı 3’ü hibrit olmak üzere 90 ameliyathaneye sahip. 28 doğum salonu, yataklı 16 yanık ünitesi bulunuyor. Bu hastane bir günde 35 bin hastaya hizmet verebilecek kapasitede. 2 bin 800 sismik izolatörüyle dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olma özelliğini taşıyor. Bu sayede deprem başta ameliyatlar dahil tüm hizmetler kesintisiz devam edebilecektir.”
Türkiye’ye 18 Yılda 87 bin 512 Yatak Kapasitesi Kazandırıldı
Son 18 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve desteğiyle 636 hastane binasının yapıldığını ve Türkiye’ye 87 bin 512 yatak kapasitesinin kazandırıldığına dikkat çeken Bakan Koca, “Bu dönemde inşa edilen toplam sağlık tesisi sayısı ise 3 bin 345’i buldu. 2016 yılından itibaren 10 şehir hastanemiz faaliyete geçmiştir. Başakşehir Hastanesi’yle birlikte 11’nci şehir hastanemizi devreye alıyoruz. 6 şehir hastanemizin inşası devam etmektedir” dedi.
Bakan Koca, 2023 hedefine yürüyen güçlü Türkiye’de şehir hastanelerini sağlıkta gelinen ve hizmetin alınabildiği son nokta olarak hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Koca, ‘Şehir hastaneleri, ülkemizin potansiyelini dünyaya açmasına yardımcı olacak. Sağlık turizminde önde olan hemen her ülkeden daha iyi bir altyapıya sahibiz. Hep söylediğimiz gibi şehir hastanelerimiz donatılan son modern teknoloji ve fiziksel konforuyla hastanecilik alanında ulaşılan en son merhaledir. Ancak, bu binaları canlı kılan içinde hizmet verecek olan kaliteli sağlık personelimizdir. Her geçen gün güçlenen sağlık sistemimiz 21. yüzyıl dünyasında Türkiye’nin adını sağlık ülkesi olarak yazdıracaktır” diye konuştu.