Türkiye’nin sağlık yatırımlarında modern yüzünü oluşturan hastaneleri inşa eden Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, sağlık hizmetlerinin en üst kalitede sunulmasına imkan sağlayacak konforda yapılar inşa ediliyor. Bu hastaneler proje aşamasında üst düzeyde sağlık hizmeti verecek şekilde tasarlanıyor. Bu tasarımlardan birisi anne-bebek dostu hastaneler…
Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için, uluslararası standartlarda sağlık tesislerinin yapımı ve yenilenmesi konusunda yüklendiği sorumlulukları Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü başarı ile yerine getiriyor. Hastaneleri, ağız ve diş sağlığı, aile sağlığı merkezi gibi sağlık yatırımlarını projelendirerek, ihalesini gerçekleştiren Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, sağlık sorunlarına çözüm olabilecek sağlık yatırımının hızla yapımını gerçekleştiriyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında mevcut sağlık yapılarından farklı olarak yeni nesil hastaneler, hizmet vereceği bölgenin öncelikli ihtiyaçları ele alınıp, proje aşamasından başlayarak nitelikli hastane tanımına uyacak şekilde mimari tasarımlar ile şekilleniyor.
Şehir Hastanelerinde Acil Reformu
Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin çok daha modern koşullarda sunulmasına imkan sağlayacak tesisleri inşa ediyor. Anne Dostu Hastane Programı’nın da başarıyla yürütülebilmesi için proje aşamasından itibaren mimari olarak belli kriterler uygulanıyor. Mimari yapıdan, tıbbi cihazlara, teknolojiye kadar üst düzeyde sağlık hizmeti verilecek şekilde tasarım gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de mükemmeliyet merkezleri olarak gösterilen, tek bir kampüste tüm sağlık sorunlarına çözüm olabilen şehir hastanelerinin acil tasarımında kadın-doğum ve çocuk bölümleri ayrılıyor. Bu şekilde özellikle hamile kadınlar açısından bulaş riski en az düzeye indiriliyor. Acilde hızlı, zamanında, beklemeden müdahale o alanın uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.
Mahremiyete Dayalı Tek Kişilik Doğum Üniteleri
Tüm hastanelerde anne-bebek dostu programının yürütülebilmesi için gerekli düzenlemeler inşa ediliyor. Hastanenin ve hizmet verdiği bölgenin ihtiyacına göre şekillendiriliyor. Bebek bakım ve emzirme odaları genel alanlarda kuruluyor. Bebek yoğun bakım üniteleri en üst düzeyde hizmet verecek donanıma sahip. SDL adı verilen doğum odalarında ise mahremiyete dayalı tek kişilik ‘Doğum Üniteleri’ kuruluyor. Normal doğumu özendirmek, müdahale oranlarını azaltmak hedefleniyor. Yanında uygun bir refakatçi ile gebeler kendilerini rahat, ev ortamında hissederek, hareket özgürlüğü sağlanıyor. Doğumdan sonra yine aynı oda içinde anne ve bebek kalmaya devam ediyor.
Anne-Bebek Arasındaki Şefkat Bağı Güçleniyor
Yoğun bakım servisi bulunan hastanelerde ‘uyum odaları’ inşa ediliyor. Bu odalarda bebeği prematüre doğan annelere taburculuk öncesi bebeği ile uyum ve bakım konusunda eğitim veriliyor. Erken doğan bebeklerin yoğun bakımdan çıktıktan sonra eve gitmeden önce taburculuk öncesi anne ile birlikte ev ortamına alıştırılması planlanıyor. Doğumdan sonra bebekleri çeşitli hastalıklardan dolayı tedavi gören anneler için ‘Anne Oteli’ yapılıyor. Özellikle şehir dışından gelen anneler, bebeklerini emzirecekleri zamanlarda yeni doğan ünitesinde bebeklerinin yanına gidip bebeklerini emzirebiliyor ve kendi odalarına dönüyor. Yoğun bakımda refakatçi imkanı olmadığından, bebeklerin refakatçisi olan anneler anne otelinde kalabiliyor. Böylece anneler, bebeklerini daha sık görebiliyor ve emzirmelerini daha sık yapıyor. Anne ile bebek arasındaki şefkat bağı daha da güçleniyor.
Copyright © 2024 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.