Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid 19 ile mücadelede Türkiye sahip olduğu güçlük sağlık tesisleri ve sağlık sistemi ile uluslararası platformda model ülke olarak gösteriliyor. Pandemi ile mücadelesine destek olacak, bölgenin sağlıkta hizmet kalitesini yükseltecek yeni hastanenin yapımı Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Sağlık Bakanlığı ve AB işbirliğinde hız kesmeden devam ediyor.
Avrupa Birliği'nin 40 milyon Avro’luk hibe finansmanı ile yapılan yeni Dörtyol Devlet Hastanesi bölgede pandemi ile mücadeleye önemli katkı sağlayacak. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yapımı sürdürülen, hibe yürütücülüğünü Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) yaptığı 250 yataklı hastane, proje aşamasında sağlık çalışanı, hasta ve hasta yakını sağlığını en üst seviyede korumayı amaçlayarak tasarlandı. Yapımında son aşamaya gelinen yeni Dörtyol Devlet Hastanesi en üst seviyede teknoloji ve sistemsel özelliklere sahip bir hastane olarak dikkat çekiyor.
Üçüncü seviye yoğun bakım
Pandemi sürecinde tedavi, bakım süreçlerinde yoğun bakım ünitesinin, hizmetinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu. Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi ile birlikte 'yoğun bakım hizmetlerinde' ikinci seviyeden üçüncü seviyeye geçecek olması önem taşıyor. Yeni devlet hastanesiyle yoğun bakım başta olmak üzere her alanda daha kapsamlı ve nitelikli sağlık hizmeti verilecek. Hizmet vermeye başlamasıyla kent genelinde nitelikli yatak sayısı da artacak. Özel olarak tasarlanmış tek kişilik hasta odaları ihtiyaç duyulan mahremiyeti ve konforu sağlayacak.
Her odaya özel klima
Bulaşıcı hastalıkların hastane içi yayılımının engellenmesinde hastane klima sistemleri büyük önem taşıyor. Yeni hastane ‘odalara özel’ olarak tasarlanan klimalandırma ve havalandırma sistemleri sayesinde pandemi koşullarına uygun bir şekilde hizmet verecek. Bu sayede hastalar güvenli bir sağlık hizmeti almış olacak.
Bölgenin En Güvenli Binası Olacak
Hastane mimari açıdan bölgenin en güvenli hastanesi olarak tasarlandı. Bölgenin birinci derece deprem bölgesinde yer almasından dolayı, depreme dayanaklı şekilde inşa edildi, depremin etkilerini en aza indiren sismik izolatörlerle donatıldı. Bine zeminine 340 adet izolatör yerleştirildi. İzolatörler, deprem anında bile tüm operasyonel faaliyetlerin devam etmesine olanak sağlıyor, olası zararların önüne geçiyor. Deprem sırasında ve sonrasında sağlık hizmetinin sürekliliği büyük önem arz ettiğinden, sağlık tesisleri için deprem izolatörleri hayati rol oynuyor.
Copyright © 2024 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.