Sağlık Bakanlığı, inşa ettiği yeni hastaneleri depremin etkilerini en aza indiren sismik izolatörlerle donatıyor. Hastane binasının zeminine yerleştirilen izolatörler, deprem anında bile tüm operasyonel faaliyetlerin devam etmesine olanak sağlıyor, olası zararların önüne geçiyor.
Türkiye’de sağlık hizmetlerinin çok daha modern koşullarda sunulmasına imkan sağlayacak yeni sağlık tesislerinin yapımını gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, riskli bölgelerde hastanelere deprem izolatörleri yerleştiriyor. Hastane yapımına dair ulusal ve uluslar arası tüm güncel gelişme ve yenilikler takip edilerek uygulanıyor. Hastanelerin proje ve inşaat aşamasında; mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği gibi farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle pek çok teknik düzenleme ve tasarım kriteri hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeler kapsamında, deprem yalıtımı ve bina statiği hususları önemli bir yer tutuyor.
100 Yatak ve Üstü Hastanelere İzolatör Zorunluluğu
Sağlık Bakanlığı daha önce yayınladığı genelge kapsamında; hastane proje ve inşaatlarında deprem yalıtımına yönelik düzenlemeler ve tasarım kriterleri getirdi. Buna göre; 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde gerçekleştirilen 100 yatak ve üzeri hastane inşaatlarında, uygulanması bakanlık genelgesiyle zorunlu tutulan sismik izolatörler yer alıyor. Sismik izolasyon, yapının dayanım kapasitesini artırmak yerine binaya gelen sismik enerjiyi sönümleyerek ya da binaların periyodunu uzatarak deprem yüklerini azaltma esasına dayanan bir tasarım yaklaşımı olarak tanımlanabilir. Deprem sırasında ve sonrasında verilmesi gereken sağlık hizmeti göz önünde bulundurulduğunda, sağlık tesisleri için deprem izolatörleri hayati rol oynuyor.
Tüm Operasyonel Faaliyetler Devam Ediyor
İzolatörler hastanelerin temelinde yapılıyor. Bina zemini deprem sırasında dört yöne doğru salınım gösterebiliyor. Bu sayede de deprem sırasında yukarıdaki işleyişte hiçbir aksaklık olmuyor. Deprem sırasında binaların taşıyıcı sistemlerindeki hasarları minimum seviyeye indiriyor. Sadece hastane binası değil, sağlık tesisi içindeki cihazlar ve donanımlarda oluşabilecek hasarlar da önleniyor. Böylece hastane deprem sırasında ve sonrasında tüm operasyonel faaliyetlerine devam edebiliyor.
Hastaneler Sınavı Başarıyla Geçti
Deprem izolatörü yerleştirilen hastane binaları o kentin en güvenilir yapıları arasında yer alıyor. 2020 yılının Ocak ayında Elazığ’da yaşanan depremde zemininde 872 adet sismik izolatör bulunan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, deprem anında tüm operasyonel faaliyetlerine devam etti, hasar almadı. Yine geçtiğimiz yıl Ekim ayında, Seferihisar merkezli İzmir’i etkileyen, can kayıplarının yaşandığı 6,6 büyüklüğündeki depremde 1.031 adet sismik izolatör yerleştirilen inşaatı devam eden Bayraklı Şehir Hastanesi de bir hasar görmedi.
Copyright © 2024 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.