Hatay Dörtyol ilçesi modern dünyanın gelişmiş sağlık hizmetlerine kavuştu. Hastanenin açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, son teknoloji ile donatılan 250 yataklı hastanenin bölgede artan sağlık hizmetleri ihtiyacına cevap vereceğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı ile Fransız Kalkınma Ajansı’nın işbirliği çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin hibe finansmanı ile yapılan yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin inşaatı 2019 yılının Şubat ayında başladı. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen yeni hastane, bölgede sağlık sisteminin nitelikli gelişimine katkı sağlayacak. Hastanenin açılış töreni Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Genel Müdürlüğü Güney Komşuluk ve Türkiye Direktör Vekili Henrike Trautmann, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Arslan, Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Muhammet Çömçe, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Direktörü Tanguy Denieul, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, AB delegasyonu temsilcileri, sağlık çalışanları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı.
Tam Donanımlı, Mükemmel Altyapı
Törende konuşan Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı’nın modern çağın gereklerine uygun olarak, mükemmel altyapısıyla projelendirip inşa ettiği tam donanımlı sağlık kurumlarından birisi olduğunu ifade etti. Tolunay, “Yeni hastanemizle birlikte sağlık sorunlarına yerinde çözüm bularak, en yüksek standartta ihtiyaçları karşılamış olacağız” dedi. Hastanenin son teknoloji ile donatıldığına dikkat çeken Tolunay, “Hastanemizin, nitelikli hasta odaları, her branştan poliklinikleri, uluslararası standartlarda tam donanımlı ameliyathaneleri, 3. derecede yoğun bakım üniteleri, diyaliz ve yanık ünitesi gibi özellikli hizmet birimleri ve modern mimari yapısı, özetle sahip olduğu tüm imkanlarla bölgedeki sağlık hizmet kalitesini yükselteceğine inanmaktayız” diye konuştu.
''Bir insanlık dramı”
Uluslararası toplumun geçmişte emsaline az rastlanır bir göç krizi ile karşı karşıya olduğu bir dönemden geçtiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı Tolunay, “Hiçbir ülkenin, günümüz dünyasında mülteci sorununu kendi sınırlarına uzaklık ve yakınlığına göre değerlendirme lüksünün olmadığı bir süreç yaşıyoruz. Mesafelerin anlamını yitirdiği bir dönemde, hepimizin kaderinin ortak olduğunu düşünmekteyiz. Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan bu güzel tesis, bizleri ne kadar gururlandırsa da, temelinde yatan sıkıntılı sebepler, başından beri bir insanlık dramı olduğunu unutmamamız gerekir” dedi. Tolunay, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen “girişimci ve insani dış politika” anlayışı çerçevesinde, başta komşularımız olmak üzere dünyanın her noktasında yaşanan insani krizlere duyarlı olan ülkelerin başında gelmektedir. Bu noktada Türkiye, coğrafi ve jeopolitik konumu nedeniyle, düzensiz göç ve mülteci akınlarından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmekte. Bu koşullar altında ülkemiz, geçici koruma altındaki Suriyeliler’e imkânların elverdiği ölçüde sağlık başta olmak üzere temel alanlarda hizmet vermeye devam etmektedir. Açılışını yaptığımız yeni Dörtyol Devlet Hastanemiz’in, göç nedeniyle nüfusu gittikçe artan bölgenin en önemli ihtiyaçlarından, beklentilerinden biri olduğunu bilmekteyiz.”
İşbirliğinin En Önemli Örneklerinden Biri
Dörtyol Devlet Hastanesi’nin bölgenin sağlık ihtiyaçlarına cevap verecek bir yatırımın ötesinde özel bir anlam daha taşıdığını dile getiren Tolunay, şöyle konuştu:“Ülkemiz ile AB arasında 2016 yılında hayata geçirilen “Mülteciler için Mali Yardım İmkanı” kapsamında yapılan işbirliğinin en önemli bileşeni sağlık olmakta. Diğer yandan geçici korunanlara sunulan sağlık hizmetlerini geliştirmek ve güçlendirmek için AB ile ortak proje çalışmalarımız da ayrıca devam etmektedir. Açılışını yaptığımız yeni Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi ile bu işbirliğinin en önemli örneklerinden birini görmekteyiz. Bu noktada mevcut işbirliğinin devamına olan inancımı yineleyerek başta AB Delegasyonu ve Fransız Kalkınma Ajansı olmak üzere projede emeği geçen herkese katkıları için teşekkür etmek istiyorum.”
“Tüm dünyanın sorunu”
Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sağlık Bakanlığı’nın son 20 yılda Türkiye’nin çeşitli bölgelerine sağlık alanında ciddi yatırımlar yaptığını vurguladı. Vali Doğan, Dörtyol Devlet Hastanesi’nin de Sağlık Bakanlığı, AB delegasyonu ve AFD işbirliğinde yapıldığını dile getirerek, “Türkiye bugün milyonlarca insana göçmene ev sahipliği yapıyor. Bunlar bizim misafirimizdir. Biz bunlarla ekmeğimizi bölüşüyoruz, aynı hastanede hastalarımızla birlikte tedavi oluyorlar, birlikte aynı sokaklarda yaşıyoruz. Ama bu insanların mağduriyetini görmezlikten gelmek, yok saymak çok büyük bir hata olur, yanlış olur. Bugün Suriye’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşturmuş olduğu güvenlik bölgelerindeki 6-7 milyon insanın orada daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için büyük gayret gösteriyoruz. Bu bir insanlık dramıdır. Bu sorun Türkiye’nin sorunu değil, bu sorun tüm dünyanın sorunu. Bu sorun Avrupa’nın Türkiye ile birlikte sorunu.”
Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da yapımı tamamlanan hastanenin nitelik ve nicelik olarak güzel bir hastane olduğunu ifade etti. Türkoğlu, “Hastanemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bakanlığımız, AB Delegasyonu olmak üzere tüm paydaşlara bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“Türkiye-AB Çok Büyük Dayanışma İçinde”AB Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü Direktörü Henrike Trautmann da Türkiye ve AB'nin çok büyük bir dayanışma içerisinde çalıştığını belirterek, "İşbirliğimizin, ortaklığımızın dönüm noktası diyebileceğimiz bir gün. Türkiye, mültecilere evsahipliği konusunda hayati bir öneme sahip. Dünyada en büyük mülteci topluluğuna sahip. Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum, olağanüstü bir çaba. Biz Avrupa Birliği’nde Türkiye ile gösterilen dayanışmanın başka hiçbir ülke ile gösterilmediğini söylüyoruz. Türkiye’ye, sağladıkları sağlık hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunmak isterim” diye konuştu.
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ise projenin temel amacının halkın kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini güçlendiren Türkiye’ye destek vermek olduğunu söyledi. Magro, “Uzun süredir Türkiye’nin ortağı olan Fransa bu zorlukların üstesinden gelebilmesi için Türkiye’ye özellikle Fransız Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri aracılığıyla destek olmaktadır. Açılışını yapmaktan gurur duyduğumuz Dörtyol Devlet Hastanesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu hastanelerini güçlendirmek ve inşa etmek için çalışan ortağımız Sağlık Bakanlığı’nın büyük uzmanlığından yararlanan bir projedir. Bakanlığın tüm ekiplerine derin şükranlarımı iletiyorum” dedi.
Son Teknoloji İle Donatıldı
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, konuşmasında hastane ile ilgili bilgiler verdi. 3 blok, 9 kat olarak planlandığını belirten Hambolat, 49 adet iki yataklı, 99 adet tek yataklı hasta odası bulunduğunu söyledi. 90 polikliniğin hizmet vereceğini kaydeden Hambolat, 10 ameliyathane, 8 doğumhane bulunduğunu belirtti. Özellikli hizmet birimleri olduğuna dikkat çeken Hambolat, “Çağımızın son teknolojisine göre düzenlenen, planlanan ve donatılan hastanemizde MR cihazı, iki tane tomografi cihazı yer alıyor. Görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri noktasında ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde düzenleme sağlanmıştır” dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Törenden sonra Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Vali Rahmi Doğan, Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Landrut, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro ile beraberindeki heyet hastanede incelemelerde bulundu, hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Copyright © 2024 T.C. Sağlık Bakanlığı Tüm hakları saklıdır.